Jak i kiedy myć ręce?
Aż trudno uwierzyć, że znaleźliśmy się w sytuacji, gdy tak banalna czynność jak mycie rąk, stała się ogólnonarodowym tematem przewodnim dyskusji, porad medycznych i prelekcji w konfrontacji z nowymi dla nas postaciami zmutowanych wirusów. Dane statystyczne dowodzą, że co najmniej połowa populacji nie przestrzega podstawowych zasad higieny a ponad 30% mężczyzn i kobiet nie myje rąk po skorzystaniu z toalety. Tymczasem mycie rąk jest jednym z najskuteczniejszych sposobów ochrony przed wirusami, tymi nawet najbardziej zjadliwymi, grzybami i bakteriami, jednym słowem przed niebezpiecznymi chorobami.
Jak i kiedy myć ręce?
Jedna z teorii ochrony przed niebezpiecznymi chorobami mówi, że każdy z nas powinien nabierać przez całe życie odporności na nie, między innymi poprzez obcowanie z patogenami. Co oznacza, że nadmierne dbanie o czystość środowiska, przede wszystkim domowego, eliminowanie za wszelką cenę każdego najdrobniejszego śladu ingerencji świata zewnętrznego w domu, prowadzi do hiper higieny i w ślad za tym spadkiem odporności zaraz po pozostawieniu za sobą miru domowego.
Wszystkie te teorie nie dotyczą jednak mycia rąk. Ręce powinniśmy myć zawsze:
- po skorzystaniu z toalety
- przed jedzeniem swojego posiłku i przed karmieniem dziecka czy osoby dorosłej
- przed karmieniem piersią
- przed rozpoczęciem przygotowania posiłku
- po kontakcie ze świeżym mięsem, rybami czy drobiem w trakcie przygotowania posiłku
- po każdym przyjściu do domu: z pracy, z zakupów, ze spaceru, z podróży
- po użyciu chusteczek do nosa
- po kichaniu, kasłaniu, zawsze wtedy, gdy zasłaniamy sobie usta dłonią
- po każdym kontakcie ze zwierzęciem
- po sprzątaniu po zwierzętach; klatki, kuwety, posłania
- po kontakcie z osobami chorymi, bez względu na dolegliwość
- po wyniesieniu śmieci na podwórko
- po każdej zmianie pieluchy u dziecka czy osoby dorosłej
- po kontakcie z moczem, krwią, kałem, wymiocinami
W jaki sposób myć ręce?
Większość bakterii i zarazków są tłuszczolubne, co oznacza, że chociaż samo mycie rąk nie zabija zarazków, to mydło w pianie ze sklepu Higieniczny.pl i ciepła woda skutecznie rozpuszczają i usuwają tłuszcz z dłoni i tym samym usuwają zarazki. Każde mycie rąk ciepłą wodą i mydłem, trwające min. 15s zmniejsza ilość bakterii na dłoniach nawet o 90%. Wydłużając czas mycia usuwamy je prawie całkowicie, nawet do 99,9%. To ważne proporcje, zwłaszcza w świetle faktu, że standardowo myjemy ręce przez ok. 5 s, czyli namydlamy je i spłukujemy. Duża grupa osób tylko je płucze, bez użycia mydła.
Najskuteczniejsza technika mycia rąk
Instrukcję mycia rąk o optymalnej technice przygotowała WHO – Światowa Organizacja Zdrowia. Zaleca ona rozłożenie mycia rąk na kilka następujących po sobie czynności. Najpierw należy zwilżyć dłonie i namydlić je. Następnie ocierając je nawzajem o siebie następuje proces dokładnego mycia. Nie wolno zapomnieć o przestrzeniach pomiędzy palcami, aż do nasady, kciuku, wewnętrznej stronie dłoni i jej grzbiecie, opuszkach i oczywiście nadgarstkach, które dla wielu osób nie należą już do dłoni. Ostatnią czynnością jest dokładne spłukanie rąk po bieżącą, ciepłą wodą. W trakcie mycia należy zadbać też o paznokcie i przestrzeń pod paznokciami. Ważnym elementem czynności mycia rąk jest ich dokładne wysuszenie. Rąk nie suszymy mocowanymi w toaletach publicznych suszarkami. Wycieramy ręce papierem lub ręcznikiem.