Dieta standardowa – ABC zdrowego odżywiania

Dieta standardowa
Brooke Lark z Unsplash

Stosowanie standardowej diety lub po prostu przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania jest często znacznie bardziej efektywne i rozsądne niż bardzo restrykcyjne diety dającej krótkoterminowe rezultaty. Zbilansowana dieta standard pomoże nie tylko stopniowo schudnąć, ale także poczuć się lepiej w swoim ciele. Odrzucenie niektórych produktów i nagłe zmniejszenie liczby kalorii w diecie, jak przewidują to niektóre diety, może powodować problemy zdrowotne. W końcu wraz z pożywieniem organizm musi codziennie otrzymywać wszystkie makro- i mikroelementy niezbędne do normalnego funkcjonowania. Przyjrzyjmy się zatem kilku wskazówkom, które pomogą w zmianie sposobu odżywiania.

Na jakie produkty nie ma miejsca w zdrowej diecie?

Przede wszystkim powinniśmy używać tylko możliwie najmniej przetworzonych produktów. Półprodukty, towary w opakowaniu z wieloma konserwantami, barwniki, wzmacniacze smaku nie powinny się znajdować w zdrowej diecie. W końcu takie jedzenie ogromnie zwiększa obciążenie organizmu, spowalnia metabolizm i prowadzi do gromadzenia toksyn w organizmie. Rafinowana żywność pozbawiona jest tak ważnego składnika jak błonnik, który jest niezbędny do funkcjonowania narządów trawiennych i odżywiania bakterii zamieszkują ścianę jelita. W praktyce oznacza to, że zamiast białego chleba lepiej jest jeść chleb pełnoziarnisty, a zamiast białego ryżu, ryż brązowy. Zwykły rafinowany cukier można zastąpić miodem, syropem z agawy lub innymi naturalnymi cukrami. Najlepszym sposobem na rozpoczęcie zdrowego odżywiania jest dieta pudełkowa.

Dieta standardowa – podstawy zdrowego odżywiania

Owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszej diecie każdego dnia. Jeżeli nie jesteśmy fanami takich produktów, możemy zacząć przygotowywać koktajle. Łącząc kilka owoców i warzyw, można otrzymać smaczny napój z ogromną ilością potrzebnych składników odżywczych i niezbędnych witamin. Do diety warto dołączyć więcej produktów bogatych w białko. Po pierwsze, proteiny powodują uczucie sytości, a po drugie są bogaty w niezbędne aminokwasy. Takie produkty obejmują różne rodzaje mięsa, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe, nabiał i jaja. Zaleca się także używanie różnych olejów roślinnych, które są jednym z najlepszych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych. Zdrowa dieta to regularna dieta. Nie ma tzw. idealnych pór na spożywanie posiłków, jednak powinniśmy starać się jadać codziennie o tych samych porach. Zbyt rzadkie posiłki są tak samo problematyczne jak przekąski. Zazwyczaj zdrowa dieta przewiduje spożywanie 3-5 posiłków dziennie.

Dieta standardowa, czyli zdrowe odżywianie dla wszystkich

Jednym z głównych powodów nieprzestrzegania diety jest problem z zapanowaniem nad głodem. Niezależnie od tego, czy stosujemy dietę standardową, czy bardziej rygorystyczne rozwiązanie, nie chcemy czuć się głodni. Rozwiązanie? Nie oglądamy telewizji, nie przeglądamy mediów społecznościowych oraz unikamy innych czynności podczas jedzenia. Kiedy jemy, powinniśmy być maksymalnie skupieni i dokładnie gryźć każdy kęs, aby szybciej zaspokoić potrzeby organizmu. W zdrowym odżywianiu bardzo pomagają rozwiązania, które oferuje catering dietetyczny Tychy, czyli zbilansowane diety pudełkowe.

PODZIEL SIĘ: